Lions & Rotary: "Rajtunk múlik a holnap"

2009.03.09.

"Rajtunk múlik a holnap" címmel az Első Miskolci Lions klub és a Miskolci Rotary Klub egy új kezdeményezést indított útjára.

A két klub egy fiataloknak szóló innovációs pályázatot hozott létre-a cél, hogy a fiatal kutatók, mérnökök, innovátorok olyan ötleteket valósítsanak, melyek ebben a régióban hasznosulnak. Szombaton Miskolc városával és a Miskolci Egyetemmel közösen egy szimpóziumot is szerveztek, amelyen előadott dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter is.

A miniszter elmondta,hogy az innováció/ a kutatásra újításra alapozott fejlesztés, amelynek végpontja egy már működő termék, vállalkozás, új folyamat/lehet ez egyik kivezető út a válságból. Világhirü magyar találmányok sora született vagy valósult meg a harmincas évek
világválságának idején.

Nemcsak pénz kérdése

Ma a kormány nem vont el forrást a kutatástól és fejlesztéstől, és egyéb forrásokkal együtt növekszik az erre elkelthető pénz. De ez még alig fogja meghaladni a GDP 1%-át.

Ugyanakkor ha dupla ennyi pénz lenne sem tudnánk minőségi módon felhasználni mivel a természettudományos oktatásunk tér és presztízsvesztése miatt nincs elegendő kutatónk,mérnökünk. Ezen gyorsan és hatékonyan változtatni kell.

A miniszter arról is beszélt hogy vidéki régiókban meglévő tudásra, szellemi kapacitásra jobban kívánnak támaszkodni a jövőben-több pénzt is juttatva a regionális fejlesztésekre.

Ezt erősítette meg dr. Patkó Gyula az ME rektora is, bejelentve hogy két héten belül szerződést írnak alá és indulhat az ME több mint hatmilliárdos fejlesztése,amelynek sikere jelentős részben Mang Béla rektor helyettes munkásságához köthető.Megváltoznak a kutatás, oktatás feltételei illetve jelentős fejlődésnek indulhat a infokommunikáció az ME campusán.


Vonzó attrakció lesz


Káli Sándor Miskolc polgármestere arról beszélt,hogy jelenlegi helyzetünkben,kitekintve az ország és a város jelenére, új, innovatív gondolatok ötletek kellenek mert a régiek láthatóan nem müködnek.Igaz ez a politikai,tudományos és társadalmi életre is-új válaszok kellenek,újszerűen gondolkodó emberektől. Miskolci példákat hozott fel arra, hogy ez reális és megvalósítható,még ha meghökkentőek is néha az ötletek,hiszen ki gondolta volna,hogy Miskolc valaha is gazdája lehet egy jó hírű nemzetközi operafesztiválnak, és elismerik a sok nehézséggel küzdő város kulturális rangját.

A konferencián/amelynek előadásaira visszatérünk/egy másik megvalósuló miskolci innovatív fejlesztésről beszélt Szőke Tibor aki az eu-s pályázati akadályokat sikerrel vevő Science Múzeumről és művészeti központról beszélt amely százötvenezer látogatót kíván vonzani évente a most még romos egyetemi fütőmü átépítése után.A technikai és vizuális”csodákkal”megépített létesítmény Miskolc legfontosabb turisztikai és oktatási vonzereje lehet a következő évtizedekben.

vissza