• A Miskolci Lionsok a látás védelméért
  • Motivációs előadás a GYEKben
  • Ételosztás
  • Faültetés
  • Europa Forum, Birmingham
  • Yec 2015.
  • Ask1-tagavatás
  • Adomány Nyugat-Afrikába
  • Szolgálunk!
  • Szüret látássérültekkel

Vakvezető kutya suli a gyerekkórház iskolájában

2015.04.28.

A vakvezető kutyák világnapja alkalomából a segítő ebek a GYEK kis betegeihez is ellátogattak. A gyerekek a kutyák munkájáról tanulhattak, de a vakvezető hámos közlekedést is kipróbálhatták.

A szervezet és a Gyermek Egészségügyi Központban működő általános iskola között az elmúlt hónapokban létrejött együttműködés alapján újra az egészségügyi intézmény tanulóit szolgálják a miskolci oroszlánok. Ráadásul hétfőn, április 27-én a Vakvezető Kutyák Világnapján egy szokatlan eseménnyel szolgálták a kórházi kezelésük alatt is tanulni szándékozó gyerekeket. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzői demo kutyákkal mutatták be a gyerekek számára a vakvezető kutyák képességeit. A kutyák képességeit a gyógyuló gyerekek kipróbálhatták, ismerkedhettek velük.


„Furcsa élmény volt…”


Gyükér Máté Szabolcs, a miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola Kórház Tagozatának tanulója úgy nyilatkozott a nem mindennapi élmény után, hogy érdekes, ugyanakkor furcsa érzés volt látóként vakvezető kutyával közlekedni.
– Megbíztam a kutyában, de nem gondoltam volna, hogy ennyit tudok sétálni vele – árulta el munkatársunknak a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ sport-tanpályáján. – Szerintem nehéz a vak embereknek közlekedni, de a labradorok, akik nagyon ügyesek, sokat segítenek. Nekem is van kutyám, és megbízom benne, kiképzésen is voltam vele.


Koleszár Péter, az Első Miskolci Lions Klub elnöke arról is mesélt, hogy miként kezdődött a kapcsolatuk a Vakok és Gyengénlátók Szövetségével. Lassan két éve volt egy szüret Tokaj-Hegyalján, majd az elkészült bornak címke kellett. A címkét aztán a GYEK-ben élő, tanuló gyerekek rajzolták meg úgy, hogy a szüretről Lipusz László mesélt nekik, aki vakvezető kutyájával érkezett akkor közéjük. László és a gyerekek – és természetesen a kutyus – között barátság szövődött.


Orgonavirágzáskor


– Megígértük, hogy amikor nyílik az orgona, visszajövünk, nyílik, itt vagyunk – jelentette ki Koleszár Péter. – A legfontosabb az, hogy mosolyogni látjuk a gyerekeket, boldogok. Különleges élménnyel gazdagodtak, ami pótolhatatlan.


– Lions barátainkkal most már évek óta együtt dolgozunk különböző projektekben, és ezt az alkalmat is ők találták ki – mindezt már dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnöke mondta. – A vakvezető kutyák világnapján hol ünnepelhetnénk méltóbban, mint olyan környezetben és olyan gyerekek között, akik a hétköznapjaikban is tudják, hogy segíteni és segítséget kapni az életnek a része. Ugyanaz, mint a vakvezető kutya és a vak ember kapcsolata, akik egy elszakíthatatlan kötelékben élnek együtt. Egy országot szeretnénk megtanítani arra, hogy a látássérültek és az ép emberek hogyan tudnak harmonikusan együtt élni.

vissza