• A Miskolci Lionsok a látás védelméért
  • Motivációs előadás a GYEKben
  • Ételosztás
  • Faültetés
  • Europa Forum, Birmingham
  • Yec 2015.
  • Ask1-tagavatás
  • Adomány Nyugat-Afrikába
  • Szolgálunk!
  • Szüret látássérültekkel

"Ez a találkozás egy fantasztikus élmény volt"

2011.09.27.

Az Első Miskolci Lions Klub tagjai - Hajnal József soros elnök, és Koleszár Péter - ismerkedtek Miskolcon a Észak-Magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ és a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkájával, működésével Mezősi Tamás tanár, kiképző, és kuratóriumi elnök vezetésével.

Cikk megjelent:
Boon.hu - 2011. szeptember 27.

Cikk elérhető:
http://www.boon.hu/miskolc/ez-a-talalkozas-egy-fantasztikus-elmeny-volt/1800413

"Korábbi előzményei ennek a választásnak, annak hogy itt vagyunk abban rejlenek, hogy az Első Miskolci Lions Klub éveken keresztül támogatott különböző olyan kezdeményezéseket, amelyek a vak emberek, vagy a csökkent látóképességű emberek segítését szolgálták." - árulta el Hajnal József, az Első Miskolci Lions Klub soros elnöke. "Ilyen volt például egy közlekedési lámpának átalakítása úgy, hogy az hangosan jelezze, hogy lehet menni. vagy ilyen volt egy számítógépes programnak a vásárlása. Így aztán kézenfekvő volt, hogy a direkt segítség mellett vannak olyan lehetőségek, melyek indirekt módon tudnak segítséget adni általunk. Ide tartozik egy szűrővizsgálat is például, hiszen minden esztendő októberében a beteg - nem feltétlenül a látással összefüggően - mondjuk vérnyomás mérésen vehet részt, tanácsot kérhet. Az indirekt támogatási lehetőség viszont abban rejlik, hogy keressünk valakiket, akik gyakorló módon segítenek. Például vakvezető kutyákat képeznek ki. Egy tagunk ajánlotta, hogy nézzünk körül, menjünk el a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványhoz és ami a lehetőségeinket engedi - egy kicsi, vagy egy kicsit több pénzt - , azt próbáljuk meg erre a célra fordítani. Mi eljöttünk most ide, megnéztük a munkájukat, és ajánljuk a többieknek jó szívvel, de természetesen a Lionsos közösség fog dönteni.

Fontos a civilek szerepe

Hajnal József ugyanakkor elmondta, hogy van némi nemű érintettsége, ugyanis a családjában van olyan ember, aki rosszul lát, ezért azt a helyzetet kereste, hogy milyen eszközökkel lehet segíteni.
"Ami pedig tündéri dolog, azok a kutyák, a kutyusok. Végtelenül okosak, és látható, hogy nagyon komoly tréningen estek át azért, hogy pontosan tudjanak viselkedni és segíteni. Ez a találkozás egy fantasztikus élmény volt." - tette hozzá a "Miskolci oroszlánok" elnöke. "Hogy mennyire változott meg a szerepe a gazdasági válságban egy olyan egyesületnek, mint az Első Miskolci Lions Klub? Ma minden forint számít! Azt szeretnénk példázni és megmutatni, hogy a civileknek milyen fontos szerepük van a társadalomban. Nem nagyon derül ki, hogy mennyi jó indulat és jószolgálati kezdeményezés van sokszor a háttérben. Ezt csak úgy lehet megmutatni, ha összefogunk. Ha hozzánk, az Első Miskolci Lions Klubhoz is hasonlóan mások is keresik ezeket a kezdeményezéseket. Nem is bánnám, ha más civil szervezetek is megkeresnének bennünket, mert ha összerakjuk a kis forintjainkat, akkor egyszerre sokkal jobban tudunk segíteni.

Nem tudunk róluk

Nem csak Hajnal József elnököt, hanem Koleszár Péter klubtagot is megérintette az, amit az Észak-Magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központban látott.

"Az a fegyelem, amit a kutyákon láttam belépve. Az a ragaszkodás az állatok részéről a kiképzők, az itt dolgozók irányába nagyon megfogott. Ezt kutyás emberként mondom: mindez nagyon nagyon nehezen érhető el." - fogalmazott Koleszár Péter. "Vagy, ha igen, akkor nagyon sok munkával. Számomra leginkább az a legérdekesebb pontja az egész dolognak, hogy egy kutyát kiképeznek, és a kutya hihetetlenül hozzá nő a kiképzőjéhez, és pontosabban abban a pillanatban kell átadni a kutyát egy látássérült, vagy egy vak ember számára, amikor az a kutya gyakorlatilag kész van. Amikor a kutyával sikerült azt elérni, hogy dolgozzon. Ez órási önzetlenségről tanúskodik. Ezért is gondoltam, hogy nagyon jó lenne ezt az alapítvány támogatnia az Első Miskolci Lions Klubnak. Nem titok, nyomott hagyott bennem az is, hogy itt van a város közepén ez az egyesület. Egy társadalmi szempontból támogatandó célt valóstva meg, és nem tudunk rólunk. Nem tudunk arról, hogy évente emberek százainak az életét könnyíti meg ez a néhány szakember, akik itt önfeláldozóan dolgoznak. Többen kellene tudnunk róluk, jobban kellene ismernünk a munkájukat és javítani kellene a munkahelyi körülményeiken. Azt a helyet, ahol segítik a látássérült, és vakembereket élni, és túlélni.

vissza