• A Miskolci Lionsok a látás védelméért
  • Motivációs előadás a GYEKben
  • Ételosztás
  • Faültetés
  • Europa Forum, Birmingham
  • Yec 2015.
  • Ask1-tagavatás
  • Adomány Nyugat-Afrikába
  • Szolgálunk!
  • Szüret látássérültekkel

Fiatal kutatókat díjaztak

2011.11.29.

Fiatal kutatókat díjaztak hétfőn a Rotary Club és az Első Miskolci Lions Club közös, tudományos pályázatának eredményhirdetésén. A Rajtunk múlik a holnap című pályázatra olyan tanulmányokat vártak amelyek napjaink aktuális problémáira megvalósítható megoldást kínálnak.

Cikk megjelent:
Minap.hu - 2011. november 29.

Cikk elérhető:
http://old.minap.hu/news.php?extend.46487.5


Az ünnepségen Balogh György, a magyarországi Rotary körzet kormányzója is köszöntötte a díjazottakat. A kiírásra 30 évnél fiatalabbak jelentkezhettek, a pályamunkák között volt, amelyik a vakok közlekedését segítő technikai módszerekről, másik a napenergia hasznosításáról szólt. Az első díjat – valamint a vele járó pénzjutalmat és ösztöndíj kiegészítést – a Debreceni Egyetem orvostanhallgató kapta, aki az egész országban gyakori bőrbetegségek kezelését kutatja.
– Ezekkel az a baj, hogy nincs igazán rájuk gyógymód, csak terápiás lehetőség van a tünetek kezelésére és ezek drágák is. Én létrehoznék egy olyan modellrendszert, amiben további gyógyszereket vizsgálnánk, hogyan tudnánk gyógyítani ezeket a betegségeket. Konkrétan a pikkelysömörről van szó és az excémáról – magyarázta Szabó Pálma, a díjazott.


A miskolci Rotary Club elnöke szerint a kutatók támogatása ugyan nem szokványos az elsősorban jótékonysági tevékenységet végző szervezet életében. Az ötletet viszont jónak találták, ezért kezdtek bele a pályázat megszervezésébe.
– Két évvel ezelőtt, egy Fazola rendezvényen találkoztunk az országos műszaki főigazgató helyettesével, és akkor merült fel ez a gondolat, hogy mit szólnánk egy ilyen műszaki bál megrendezéséhez, az ötletet jónak tartottuk – Kovács Attila, a miskolci Rotary Club elnöke.
A pályázattal járó költségeket egy közös rendezésű jótékonyági bál bevételéből fedezték. A kezdeményezéshez az Első Miskolci Lions Klub is csatlakozott.– Azt gondolom, hogy a nyilvánosság igen sok olyan fiatalnak biztosít szerepet, ismerhetőséget, akik igazán nem szolgálták meg ezt teljesítménnyel. Én percembereknek hívom őket, és sok mihaszna dolog kerül előtérbe. Ez most nagyon jó érzés, hogy fiatal tehetséges kutatók jelentkeznek pályamunkákkal, akiket nagyon fontos hogy támogassák az olyan szervezetek, mint amilyen a Rotary Club vagy amilyen a Lions Klub – magyarázta Hajnal József, az Első Miskolci Lions Klub elnöke.
A szervezők a tervek szerint folytatnák a fiatal kutatókat támogató kezdeményezést, jelenleg az ehhez szükséges anyagi háttér megteremtésén dolgoznak.

vissza