akadalymentes

» Tudnivalók a Lions Mozgalomról

A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségét, a Lions Clubs Internationalt Melvin Jones alapította 1917-ben, az Egyesült Államokban. 
A jószolgálati célokkal alapított szervezet folyamatos fejlődésének eredményeképp a Lions mozgalom ma 206 országban van jelen, 46 000 klubban mintegy 1,35 millió tagja van, és a világ legnagyobb, klub alapon szerveződő, civil jószolgálati szervezete, amely vallásoktól és a politikától függetlenül végzi tevékenységét.

A Lionok jelszava "We Serve" - azaz "Szolgálunk".
 

 

Támogatás a rászorulóknak - We serve
 


Az önállóan működő Lions klubok elsősorban saját környezetükben végzik tevékenységüket, ott ismerik a legpontosabban kinek és milyen módon lehet a leghatékonyabban segíteni. 
A klubok programjaikat a jószolgálat keretein belül maguknak állíthatják össze. A szervezet azonban négy témakörben tesz ajánlást a programok szervezésére. A látással, a látás védelmével, az éhség megelőzésével kapcsolatos program, a  környezetvédelem, a fiatalok szemléletformálása a négy fő irány.
Gyakran, gyors segítséget nyújtva katasztrófák helyszínén is dolgoznak a lionsok. A látás védelme - SightFirst
 

A nemzetközi Lions mozgalom tevékenységének alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése valamint a vakok- és gyengénlátók segítése, támogatása jelenti. A lionok ennek érdekében a SightFirst (A látás mindenek előtt) program keretében szemvizsgálatokat, szemszűréseket szerveznek, használt szemüvegeket és pénzadományokat gyűjtenek.
Helen Keller a Lions mozgalom legmagasabb szintű döntéshozatali fórumán, az 1925-ös, Ohioban megtartott konvención szólította fel a szervezet tagjait, hogy "legyenek a vakok lovagjai a sötétség elleni Kereszteshadjáratban." Ezen időponttól Lions mozgalom legfőbb célkitűzése: harcoljanak a megelőzhető és visszafordítható vakság ellen valamint segítsék a látásukat végérvényesen elveszített vagy vakon született embertársaikat a mindennapokban.

 

 

Ifjúsági cseretábor fiatalok számára - YEC


A Lions mozgalomban kiemelt szerep jut a gyermekeknek és a fiataloknak. A szervezet egyik kiemelten kezelt programja az ifjúsági cseretábor. A 3 hétig tartó eseményre külföldről érkeznek táborozók a világ minden pontjáról. 
2015-től kezdődően 3 éven keresztül az Első Miskolc Lions Klub lesz a helyszíne a Magyaroszágon megrendezésre kerülő Lions Ifjúsági Tábornak. 

 

 

 

 

Leo klubok
 

A lionok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a fiatalokat is bevonják jószolgálati munkába.

A világon ma már 140 országban mintegy 4700 LEO klub működik, 144 000 aktív fiatallal. Magyarországon több LEO klubban fiatalok ismerkednek a jószolgálattal, szervezik saját programjaikat és segítik 
a lionok akcióit. Különböző fesztiválokon gyakran lehet találkozni a közösség által üzemeltetett sátorral.

 

 

A világ legjobb civil szervezete


A Financial Times amerikai napilap 2007-ben 445 cégóriás szakembereinek szavazata alapján 34 nemzetközi jószolgálati szervezetet állított rangsorba. 
A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének alapítványa, a Lions Clubs International Foundation ekkor nyerte el a világ legjobb nem állami (civil) szervezetének megtisztelő címét. A kitüntető címet többek között azzal érdemelte ki az LCIF, hogy a jószolgálatra összegyűjtött adományok teljes összegét, azaz az adományok 100%-át eljuttatja a rászorulókhoz.

 

 

Lions szervezet MagyarországonLions Clubok Magyarországi Szövetsége (LCMSZ) - a Lions Clubs International (LCI) tagjaként - 1989-ben jött létre. A Magyarországi Szövetség, amint a Nemzetközi Szövetség is, Lions Clubok szövetsége. Magyarországon jelenleg mintegy 50 Lions Club közel 900 tagja végzi jószolgálati munkáját. A nemzetközi szervezet D-119-es kormányzósági egységének (zóna) klubjai alkotják a magyar Szövetséget.


Lions Clubok Magyarországi Szövetsége egyesületként működik, az  ország egyik legjelentősebb civil szervezete. A szövetség a klubok tevékenységének összehangolását, hazai és nemzetközi érdekképviseletét is ellátja. A Szövetség jószolgálati célokat tűzött ki maga elé: az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, gyógyító- egészségügyi rehabilitációs tevékenység, a családsegítés és időskorúak gondozása mind-mind szerepel feladataik között. Kiemelt célja a gyermek- és ifjúságvédelem, melyet országosan működő programja fémjelez, a Lions Youth Exchange, melynek révén a magyar fiatalok is bekapcsolódhatnak az LCI szerteágazó és gazdag nemzetközi diákcsere programjába.

 

 

 

A magyar Lionok Jószolgálati tevékenysége rendkívül szerteágazó. Évente 150-200 millió forintnyi adományt juttatnak el a rászorulókhoz a szövetség illetve az egyes klubok különböző programjain keresztül. A tevékenység fő iránya a megelőzhető, illetve visszafordítható vakság elleni küzdelem, a vakok és gyengénlátók támogatása, segítségnyújtás a természeti katasztrófák károsultjainak, az ifjúsági cseretábor program szervezése. Ezen belül támogatják a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, a Vakok Állami Intézetét, alapítói a Debrecenben működő Lions Szemészeti Intézetnek, ahol szaruhártya-műtéteket végeznek térítésmentesen a rossz anyagi körülmények között élő betegeken.

Az egyes klubok önállóan döntik el, hogy milyen jószolgálati tevékenységet végeznek.

Magyarország egyik legjelentősebb Lions projektje a Pécsi Lions Szülőszállás amelyet a Pécs-Normandia Klub üzemeltet. A Pécsett kezelt leukémiás és tumoros beteg gyerekeket szülei számára, térítésmentesen igénybe vehető szülőszállás a szervezet amerikai alapítványának (LCIF) támogatásával jöhetett létre.

 


2013-ban az LMCSZ egy szemszűrő eszközökkel felszerelt buszt állított üzembe, amelyet a szervezet tagjaként működő önálló klubok juttatnak el hátrányos helyzetű településekre, ahol a buszban található eszközök segítségével, szemész orvosok közreműködésével végeznek szűréseket.

 

 

A Lions klubok tagjai nem kizárólag másokon segítenek, a közel ezer magyar lion színes baráti közösséget is alkot.

 

Szimbólumok
 

A Lions tagok szolgálat közben sárga vagy lila mellényt viselnek, amelynek a mellkasán a szervezet szimbóluma szerepel. A szervezet tagja - gyakran hétköznapokon is - hajótájukon büszkén viselik a szervezet jelvényét. Azokon a településeken, ahol Lions klub működik gyakran találkozhatunk a város "bejáratánál" a helyi klub találkozóinak időpontjáról.

 

 

 

 

Érdekességek a Lions világából

A vakok által használt fehér bot Egyesült Államokban történő elterjesztése a Lions Mozgalomhoz kötődik. 

A Lions Mozgalom az első nem kormányzati szervezet, amely hivatalosan is az ENSZ partnereként működik. 

A világ Lions Klubjai évente összesen közel 100 millió órában végeznek karitatív tevékenységet.

 

 Jimmy Carter amerikai elnök is csatlakozott a Lions Mozgalomhoz.

Világszerte több, mint 4 millió gyerek vett részt eddig a szervezet egyik legismertebb akciójában, a Békeposzter Pályázaton, amely keretében gyerekek rajzai méretnek meg évről-évre.

A tagok felavatásuk során esküt tesznek a világméretű szervezet Etikai Kódexének betartására.

» Az Első Miskolc Lions Klubról

 

Az Első Miskolci Lions Klub a rendszerváltást követő, újraformálódó Közép-Európa egyik első Lions Klubjaként jött létre. Szponzor klubunk a finn Vammalai Lions Klub.

Közösségünk sajátossága, hogy az 1991-es alakulás óta kizárólag férfiak adják a tagságát. Az alakulás óta folyamatosan 20 fő fölötti létszámmal szolgáljuk a miskolci rászorulókat.

Jószolgálati alapelvünk, hogy kizárólag olyan célokat támogatunk, amellyel közösségeket tudunk segíteni.

Az elmúlt években egy tudatos megújulási, fiatalítási folyamat vette kezdetét, amelynek eredményeként mára Magyarország eddigi egyik legfiatalabb kormányzó jelöltjét delegálhattuk a szövetségi munkába, István Zsolt személyében. A szövetségi munkában a sajtóval kapcsolatos feladatokat, illetve az észak-magyaroszági zónaelnöki feladatokat is klubunk tagja látja el.

Közösségünk több díjban, elismerésben részesült. 2009-ben Miskolc város „A Civilek Támogatásáért” díjat adományozta szervezetünknek, 2010-ben kiérdemeltük az Év Lions klubja címet, 2014-ben az Év Legjobb klubja Kelet-Magyarországon, 2013-ban Barkóczi István, klubunk tagja az Év Oroszlánja volt Magyarországon.

A Lions tradícióknak megfelelően több több magyarországi klub alapításában vállalt szponzori szerepet klubunk.

 

 

25 év - 100 jószolgálati esemény


Klubunk az elmúlt 24 év alatt száznál is több jószolgálati esemény megvalósításában vállalt szerepet.


Néhány fontos programunk

- látásukban sérült gyermekek karácsonyi megajándékozása,
- koraszülött gyerekek szállítását segítő mentőautóba lélegeztető megvásárlása,
- egészségügyi szűrőnap látássérültek részére,
- vakvezető kutyák képzésének támogatása,
- látássérültek számára használható számítógép és szoftver beszerzése,
- hangos jelzőlámpák felszerelése,
- down szindrómás és autista gyerekeket nevelő iskola/óvoda támogatása,
- kórházi iskolában közös programok a bentlakó gyerekekkel.

Egyik legismertebb programunk a 2013. őszén először megrendezett „látássérült- és vak szüret”, amely során szőlő szüret keretében töltünk el egy napot vak barátainkkal.

A klub tagjai saját adományain túl, jótékonysági koncertek, rendezvények bevételeiből, adventi jószolgálati kitelepüléseikből és cégek, magánszemélyek adományaiból igyekeznek segíteni a rászorulókat.


Jövőre szervezetünk az alapítás (charter night) 25. évfordulóját ünnepli, amelyre különleges ünnepi és jószolgálati eseményekkel készülünk.

 

Miskolci kormányzó

A Lions mozgalomban az évek során végzett munka elismeréseként lehetőséget kap egy személy minden évben, hogy kormányzóként tevékenykedjen. Magyarországon miskolci személy nem töltötte be ezt a tisztséget, de 2015/2016-os esztendőben az Első Miskolci Lions Klub korábbi elnöke, István Zsolt irányíthatja a magyar szervezetet.

Az év oroszlánja

Klubtagjaink közül minden évben megválasztjuk azt a tagot, aki az adott évben kiemelkedő munkával támogatta céljaink elérését. Őt egy vándordíjjal, egy oroszlán szoborral díjazzuk.

 

 

Az év oroszlánjai:

1991/1992. - Dr. Barkóczi István és Molnár György
1992/1993. - Dr. Kottek Pál
1993/1994. - Kovács József
1994/1995. - Bekes Dezső
1995/1996. - Puskás Péter és Fitos István
1996/1997. - Dr. Kottek Pál
1998/1999. - Varga László
1999/2000. - Kovács Bertalan
2000/2001. - Dr. Barkóczi István
2001/2002. - Dr. Lakatos Árpád
2002/2003. - Vinnai János
2004/2005. - Bekes Dezső
2005/2006. - Dr. Barkóczi István
2006/2007. - Kiss László
2007/2008. - Iglay Szabolcs
2008/2009. - Fuhrmann Géza
2009/2010. - Dr. Halmai Gyula
2010/2011. - István Zsolt
2011/2012. - Dr. Nyiry Attila
2012/2013. - Dr. Barkóczi István
2013/2014. - Koleszár Péter

 

 

Tagjaink

 

Ádám Imre
dr. Babcsán Norbert
Balabán Péter
dr. Balla László
dr. Barkóczi István (volt elnök)
dr. Barkóczy Péter
Bihall Tamás
dr. Dimény Imre (alelnök)
Dánfi Dezső (titkár)
Fuhrmann Géza
Falucskai Attila
Grósz György
dr. Hajdú László
Hajnal József (krónikás)
dr. Halmai Gyula
Iglay Szabolcs
István Zsolt (I. alkormányzó)
dr. Kigyóssy András
Kiss László
Koleszár Péter (elnök, zónaelnök)
Kovács Bertalan
Mészáros László
Nagy Gábor
dr. Nyíry Attila (kincstárnok)
Puskás Péter
Soós Gergely
dr. Stipta Viktor
dr. Tiba Sándor
Tóth Zoltán
Török Zoltán
Varga István
Varga László
Vinnai János
Zarándy Vilmos

 

 

 

  

 

Alapító tagjaink

dr. Bajáky Gábor
dr. Barkóczi István
Bekes Dezső
Bihall Tamás
Bodonyi Csaba
dr. Bognár Gyula
Breitenbach József †
Dr. Csabalik István
Dézsi János
Dienes Imre †
Fülöp István
Grósz György
Karvajszky István †
Kelemen István †
dr. Kigyóssy András
dr. Kormos Vilmos
dr. Kottek Pál †
dr. Lakatos Árpád †
Lihi József
Molnár György
Nagy László
Paulovits Ágoston †
Puskás Péter
Dr. Sarkadi Sándor
Szebeni Zalán †
dr. Tornay László
dr. Újszászy László †
Zámborszki Ferenc

 

» Hírek a klub életéből

Díjak, kinevezések a konvención

2015.06.01.


A 2015. május 30-án, Győrben megtartott Nemzeti Konvención kormányzóként beiktatásra került klubtársunk, István Zsolt.

A klubunk 25 éves történetének első kormányzójának a megválasztása utáni első pillanataiban egy kormányzói zászlót átadva kívántuk sikeres és eredményes munkát.

Koleszár Pétert, klubunk 2014/2015 évi elnökét a konvenció megválasztotta a a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének 2. alkormányzójává.

Hajnal József - országos médiafelelősként - kiváló munkája elismeréseként kormányzói dicséretet kapott.

Sok sikert, eredményes Lions esztendőt kíván a klub ezen csatornán is a Kormányzónak és a kabinetjében szerepet vállaló tisztségviselőknek.

Klubunk lett az év klubja Magyarországon

2015.06.01.

Szolgálattal teli Lions évünket a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége által odaítélt "Az Év Lions Klubja 2014/2015" díj koronázta meg.

Ez a különleges elismerés további munkára, szolgálatra ösztönzi közösségünket.

Gyereknap látássérült gyerekeknek

2015.05.16.

Látássérült gyerekeknek szervezett gyereknapot a BOKIK és a két miskolci Lions Club. A három szervezet farsangi tombolájuk bevételét, összesen 250 ezer forintot ajánlott fel a gyerekeknek, amelyből ma a Vakok- és Gyengénlátók B-A-Z Megyei Egyesülete által megszervezett gyereknapon vehettek részt a látássérült gyerekek.

Az eseményt a Lions mozgalom által meghirdetett világméretű „Gyerekek hetén” szervezték meg. Ebben az időszakban a világ minden pontján hasonló, a gyermekeket szolgáló események szerveznek a világ Lions Klubjai.

Vakvezető kutya suli a gyerekkórház iskolájában

2015.04.28.

A vakvezető kutyák világnapja alkalomából a segítő ebek a GYEK kis betegeihez is ellátogattak. A gyerekek a kutyák munkájáról tanulhattak, de a vakvezető hámos közlekedést is kipróbálhatták.

Faültetés az elődökért

2015.04.15.

Az elhunyt alapítók emlékezetére állított fát a klub.

Klubunk az április 10-i klubülése előtt Miskolc belvárosában egy faültetés végzett. A fa a városi temető közelében, abban az épületben található, ahol a klub alapítása utáni években a klubülést tartotta. A fa alatt szándékozunk az elhunyt – de távoli nyughelyen fekvő – tagtársaink emlékére gyertyát gyújtani.

Elnöki dícséret a krónikásnak

2015.03.15.

Hajnal József elnöki dícséretben részesült a Magyar Sajtó Napja alkalmából.

Hajnal József, az Első Miskolci Lions klub krónikása vagyis a sajtó ügyekért felelős munkatársa a 2015. március 13-án megtartott ülésnapján, a Magyar Sajtó Napja alkalmából elnöki dícséretben részesült.

A klub sajtó ügyeiért felelős tagja az elmúlt évben nem csak a helyi, sajtó megjelenésekhez kapcsolódó ügyekért felelős, hanem a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége média ügyeit is kézben tartja.


A klubülésen egy tollat formázó lions jelvénnyel köszönte meg munkáját a klub elnöke, Koleszár Péter.

Adomány gyereknapra

2015.03.13.

Vakok- és gyengénlátó gyerekek számára rendezett gyereknapi eseményhez adományozott a kereskedelmi és iparkamara és a két miskolci lions klub.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) és a Lady Lions Klub Miskolc valamint az Első Miskolci Lions Klub idei farsangi jótékonysági báljuk tombolájának bevételét a Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesülete által szervezett gyermeknap támogatására ajánlották fel. A negyedmillió forintot március 13-án, pénteken adták át a BOKIK székházban.


Sajtótájékoztató

2015.03.13.

A 2015-ös YEC tábor sajtótájékoztatója

Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármesterével közös sajtótájékoztatót tartott az Első Miskolci Lions Klub. Az eseményen ismertetésre kerütek a város által az elmúlt időszakban átadott turisztikai attrakciók, a tervezett miskolci beruházások is.

István Zsolt I. alkormányzó a Lions mozgalom és az ifjúsági cseretáborok rendszerét mutatta be, Koleszár Péter klubelnök pedig a cseretábor megszervezésének állapotáról, várható programokról tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit.

A sajtóban megjelent cikk:

http://minap.hu/cikkek/lions-tabor-miskolcon


Báloztak a vállalkozók Miskolcon

2015.02.16.

A miskolci Zenepalota dísztermében közös jótékonysági farsangi bált rendezett BoKIK és a miskolci Lions Klubok.

A vacsora és a tánc után jótékonysági tombolát rendeztek, melynek bevételét a Vakok- és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete által szervezett gyereknap támogatására ajánlják fel.

A további cikk és képgaléria megtekinthető:

http://www.boon.hu/baloztak-a-vallalkozok-miskolcon/2764102


Ételosztás

2015.01.13.

Ételosztás Miskolcon

Január harmadik hetén jószolgálati akciókkal emlékeznek világszerte a Lions Clubok a szervezet alapítója, Melvin Jones születésnapjára.
Az eseménysorozat keretében ételosztást szervezett az Első Miskolci Lions Club Miskolcon. Összesen 150 adag babgulyást osztottak szét a rászorulók között.


Újra a Tüskevárban

2014.12.15.

A Mikulás távozása után a Jézuskát köszöntöttük a Tüskevárban.

(Camcorder-gift for christmas to the special kindergarden.)

A Tüskevár Óvoda, amelyben értelmileg akadályozott gyerekek fejlesztése történik évtizedek óta az Első Miskolci Lions Klub partnere.

Örömmel tettünk eleget az intézmény kérésének, melyben egy egy fejlesztéshez szükséges korszerű kamerát kértek a Jézuskától.

» Gyakran ismételt kérdések

A Lions egy vásárlói klub?


Nem, a Lions és a sokat emlegetett vásárlói klub, a Lyoness nem azonos. Utóbbi valóban egy vásárlói klub, azonban a Lions Klubok egy jószolgálati szervezet. Semmilyen profittermelő vagy vásárlásösztönző tevékenységet nem folytatnak. A nevek hasonlósága véletlen, semmilyen összefonódás, kapcsolódás nincs a két szervezet között.

A Lions a gazdagok klubja?


Sajnos néhány médiaszereplő téves megnyilatkozása okán sokan azt gondolják, hogy a Lions Klubok elit klubként funkcionálnak. A világ minden pontján működő szervezet - anyagi értelemben véve - semmilyen elvárást nem támaszt a tagjaival szemben. A klubok valóban adományoznak, de az adományok egy részét adják csak a klubok tagjai. Legtöbb esetben a tagok csak megszervezik az adománygyűjtést és ennek lebonyolításában vállalnak szerepet. Számos klub a világon anyagiak gyűjtését nem is végez. Munkájukkal - például vakok számára felolvasással, öregek számára történő ebéd kihordással - segítik a rászorulókat.

Hogyan szerveződik egy klub?


Egyetlen klubnak sem írja elő a nemzeti szervezet, hogy milyen jószolgálati tevékenységet végezzen. A program összeállítása minden esetben a klubok szuverén joga.

Van-e bármilyen viselkedési norma a klubtagoknak?


Igen, egy úgynevezett Lions Kódex alapján élik a mindennapjaikat a Lions Klubok tagjai.

A Lions kódex az alábbiak szerint hangzik:

"Megmutatom, hogy hiszek a munkámban. Célom, hogy azt szorgalmasan végezve, munkám minőségével szerezzek jó hírnevet magamnak.

Sikerre törekszem, és megkövetelek minden jogos hasznot és ellenszolgáltatást, de nem szerzek hasznot önbecsülésem elvesztése árán, ha sikeremet kétes értékű tevékenység, vagy tisztességtelen előny biztosítaná.

Tudom, hogy üzleti tevékenységemmel nem kell másokét lerombolnom.

Lojális vagyok ügyfeleimhez, üzlettársaimhoz, és őszinte magamhoz.

Bármikor, ha bizonytalan vagyok embertársaimmal szembeni pozícióm igazában, vagy etikájában, azt magam ellenében oldom fel.

A barátság számomra cél és nem eszköz. Az igaz barátság önzetlen, és nem mérem azzal, hogy ki, kinek mekkora szolgálatot tesz. A baráti kezet olyan szellemben fogadom el, ahogy azt felém nyújták.

Állampolgári kötelességeimet mindig szem előtt tartva szóban és tettekben hűséges vagyok nemzetemhez, hazámhoz és szűkebb közösségemhez. Időmet, munkámat és erőmet e célokra kézséggel áldozom.

Segítem embertársaimat: együtt érzéssel az aggódókat, támogatással a gyengéket és anyagiakkal a rászorulókat.

Óvatosan kritizálok és elfogulatlanul dícsérek, mert építenem kell és nem rombolnom.

SZOLGÁLUNK!"

» Hasznos linkek

» Kapcsolat

Első Miskolci Lions Klub


cím:3529 Miskolc, Csabai kapu 6-8.
tel: +36-30/9350-695
E-mail: info@lionsmiskolc.hu

Találkozók:


időpontja: minden hónap 1. hétfő
helye: City Hotel, Miskolc, Csabai kapu 6-8.