Tudnivalók a Lions MozgalomrólA Lions Clubok Nemzetközi Szövetségét, a Lions Clubs Internationalt Melvin Jones alapította 1917-ben, az Egyesült Államokban.

A jószolgálati célokkal alapított szervezet folyamatos fejlődésének eredményeképp a Lions mozgalom ma 206 országban van jelen, 46 000 klubban, mintegy 1,4 millió tagja van. Ezzel a világ legnagyobb, klub alapon szerveződő, civil jószolgálati szervezete, amely vallásoktól és a politikától függetlenül végzi tevékenységét.

A klubok önálló egységként működnek olyan formában, hogy a szervezet logóját használják, alapvető értékrendjeit követik.1917: Megalakul az első Lions Klub Chicagoban az USA-ban

1920: Az első nem amerikai Lions Klub létrejön Kanadában.

1945: Az ENSZ létrejötténél közreműködő partnerként a Lions is közreműködik.

1947: 325000 taggal a szervezet a világ legnagyobb jószolgálati szervezete a világon, amely 19 országban tevékenykedik.

1954: A szervezet szlogenje lesz a "We Serve"

1957: Elindul a Lions ifjúsági Programja, a LEO mozgalom.

1968: Megalakul a szervezet alapítványa a Lions Clubs International Foundation (LCIF), amely mindeddig 826 millió $-nyi adományt osztott szét.

1973: A szervezet az 1 milliomodik tagját köszönti.

1987: Hölgyek is tagjává válhatnak a szervezetnek.

1989: Megalakul Magyaroszág első Lions Klubja.

1990: Elindul a SightFirst program, amely a látássérültek támogatását és a látás megőrzését szolgálja.

2002: Megalakul Kína első Lions Klubja.

 

 

 

Jószolgálat világszerte - We serve
 


Az önállóan működő Lions klubok elsősorban saját környezetükben végzik tevékenységüket, ott ismerik a legpontosabban kinek és milyen módon lehet a leghatékonyabban segíteni.
A klubok programjaikat a jószolgálat keretein belül maguknak állíthatják össze.
 
A szervezet azonban négy témakörben tesz ajánlást a programok szervezésére. A látással, a látás védelmével, az éhség megelőzésével kapcsolatos program, a  környezetvédelem és a rászoruló gyerekek segítése a négy fő irány.

Gyakran katasztrófák helyszínén is segítő kezet nyújtanak a Lionok.  A Lions központi alapítványa, a Lions Clubs International Foundation gyors döntéshozatali folyamatán keresztül nagy értékű támogatásokat nyújt gyors segítség formájában. Legtöbbször erre a természeti katasztrófák idején kerül sor.Segítség árvíz idején.
Fülöp-szigetek

Ételosztás.
India

Szemétszedés.
Taiwan

Oktatás segítése.
Kongó.

Rámpa készítés mozgássérült családtag részére.
Texas, USA

Down-kóros gyerekek támogatás
Egyesült Királyság

 

Képgaléria a világ Lions Klubjainak életéből.A látás védelme - SightFirst
 

A nemzetközi Lions mozgalom tevékenységének alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése valamint a vakok- és gyengénlátók segítése, támogatása jelenti. A lionok ennek érdekében a SightFirst (A látás mindenek előtt) program keretében szemvizsgálatokat, szemszűréseket szerveznek, használt szemüvegeket és pénzadományokat gyűjtenek.
Helen Keller a Lions mozgalom legmagasabb szintű döntéshozatali fórumán, az 1925-ös, Ohioban megtartott konvención szólította fel a szervezet tagjait, hogy "legyenek a vakok lovagjai a sötétség elleni Kereszteshadjáratban." Ezen időponttól Lions mozgalom legfőbb célkitűzése: harcoljanak a megelőzhető és visszafordítható vakság ellen valamint segítsék a látásukat végérvényesen elveszített vagy vakon született embertársaikat a mindennapokban.

 

 

Ifjúsági cseretábor fiatalok számára - YEC


A Lions mozgalomban kiemelt szerep jut a gyermekeknek és a fiataloknak. A szervezet egyik kiemelt programja a ifjúsági cseretábor. 
A világ 140 pontján kerül megrendezésre egy-egy cseretábor, ahol a világ minden pontjáról érkező fiatalok ismerkednek a jószolgálati munkával és a helyi kultúrával, szokásokkal. Az általában 2-4 hétig tartó tábort megelőzi egy egy hetes családi program, ahol az adott országból kiutazó fiataloknál egy hétig laknak a beutazó táborozók. Ennek köszönhetően közvetlenül ismerkednek meg a fogadó ország szokásaival, életkörülményeivel. 

2015-től kezdődően 3 éven keresztül az Első Miskolc Lions Klub lesz a gazdája a Magyaroszágon megrendezésre kerülő Lions Ifjúsági Tábornak. Az érkező 27 fiatal megismerheti Miskolc- és környéke kulturális értékeit, természeti adottságait.

  

 

Leo klubok
 

A lionok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a fiatalokat is bevonják jószolgálati munkába.

A világon ma már 140 országban mintegy 4700 LEO klub működik, 144 000 aktív fiatallal. Magyarországon több LEO klubban fiatalok ismerkednek a jószolgálattal, szervezik saját programjaikat és segítik
a lionok akcióit. Különböző fesztiválokon gyakran lehet találkozni a közösség által üzemeltetett sátorral.

 

 

A világ legjobb civil szervezete


A Financial Times amerikai napilap 2007-ben 445 cégóriás szakembereinek szavazata alapján 34 nemzetközi jószolgálati szervezetet állított rangsorba.
A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének alapítványa, a Lions Clubs International Foundation ekkor nyerte el a világ legjobb nem állami (civil) szervezetének megtisztelő címét. A kitüntető címet többek között azzal érdemelte ki az LCIF, hogy a jószolgálatra összegyűjtött adományok teljes összegét, azaz az adományok 100%-át eljuttatja a rászorulókhoz.

 

 

Lions szervezet Magyarországon (D-119)


A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége (LCMSZ) - a Lions Clubs International (LCI) tagjaként - 1989-ben jött létre. A Magyarországi Szövetség, amint a Nemzetközi Szövetség is, Lions Clubok szövetsége.
Magyarországon jelenleg mintegy 50 Lions Club közel 900 tagja végzi jószolgálati munkáját. A nemzetközi szervezet D-119-es kormányzósági egységének (zóna) klubjai alkotják a magyar Szövetséget.


Lions Clubok Magyarországi Szövetsége egyesületként működik, az  ország egyik legjelentősebb civil szervezete. A szövetség a klubok tevékenységének összehangolását, hazai és nemzetközi érdekképviseletét is ellátja. Az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, gyógyító- egészségügyi rehabilitációs tevékenység, a családsegítés és időskorúak gondozása mind-mind szerepel feladataik között. Kiemelt célja a gyermek- és ifjúságvédelem, melyet országosan működő programja fémjelez, a Lions Youth Exchange, melynek révén a magyar fiatalok is bekapcsolódhatnak az LCI szerteágazó és gazdag nemzetközi diákcsere programjába.

 

 

 

A magyar Lionok Jószolgálati tevékenysége rendkívül szerteágazó. Évente 150-200 millió forintnyi adományt juttatnak el a rászorulókhoz a szövetség illetve az egyes klubok különböző programjain keresztül. A tevékenység fő iránya a megelőzhető, illetve visszafordítható vakság elleni küzdelem, a vakok és gyengénlátók támogatása, segítségnyújtás a természeti katasztrófák károsultjainak, az ifjúsági cseretábor program szervezése. Ezen belül támogatják a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, a Vakok Állami Intézetét, alapítói a Debrecenben működő Lions Szemészeti Intézetnek, ahol szaruhártya-műtéteket végeznek térítésmentesen a rossz anyagi körülmények között élő betegeken.

Az egyes klubok önállóan döntik el, hogy milyen jószolgálati tevékenységet végeznek.

Magyarország egyik legjelentősebb Lions projektje a Pécsi Lions Szülőszállás amelyet a Pécs-Normandia Klub üzemeltet. A Pécsett kezelt leukémiás és tumoros beteg gyerekeket szülei számára, térítésmentesen igénybe vehető szülőszállás a szervezet amerikai alapítványának (LCIF) támogatásával jöhetett létre.

 


2013-ban az LMCSZ egy szemszűrő eszközökkel felszerelt buszt állított üzembe, amelyet a szervezet tagjaként működő önálló klubok juttatnak el hátrányos helyzetű településekre, ahol a buszban található eszközök segítségével, szemész orvosok közreműködésével végeznek szűréseket.

 

 

A Lions klubok tagjai nem kizárólag másokon segítenek, a közel ezer magyar lion színes baráti közösséget is alkot.

 

Szimbólumok
 

A Lions tagok szolgálat közben sárga vagy lila mellényt viselnek, amelynek a mellkasán a szervezet szimbóluma szerepel. A szervezet tagja - gyakran hétköznapokon is - hajótájukon büszkén viselik a szervezet jelvényét. Azokon a településeken, ahol Lions klub működik gyakran találkozhatunk a város "bejáratánál" a helyi klub találkozóinak időpontjáról.

 

 

 

 

Érdekességek a Lions világából

  • A vakok által használt fehér bot Egyesült Államokban történő elterjesztése a Lions Mozgalomhoz kötődik. 
  • A Lions Mozgalom az első nem kormányzati szervezet, amely hivatalosan is az ENSZ partnereként működik. 
  • A világ Lions Klubjai évente összesen közel 100 millió órában végeznek karitatív tevékenységet.

 

 

  • Jimmy Carter amerikai elnök is csatlakozott a Lions Mozgalomhoz.
  • Stivie Wonder, vak előadóművész az első hangszerét, egy dobfelszerelést egy Lions Klubtól kapja.
  • Világszerte több, mint 4 millió gyerek vett részt eddig a szervezet egyik legismertebb akciójában, a Békeposzter Pályázaton, amely keretében gyerekek rajzai méretnek meg évről-évre. 
  • A tagok felavatásuk során esküt tesznek a világméretű szervezet Etikai Kódexének betartására.