Ingyenes szűrés vakoknak, látássérülteknek

2009.10.07.

Hagyományteremtő ingyenes egészségügyi akciót szervez az Első Miskolci Lions Klub.

Október 15-e a Fehér Bot Napja: ebből az alkalomból vakok és gyengénlátók számára Miskolcon egy rendhagyó és hagyományteremtő kétnapos egészségügyi akciót szervez az Első Miskolci Lions Klub: jelentették be kedden a City Hotelben tartott sajtótájékoztatón.

Az ingyenes szürést három szervezet: az Első Miskolci Lions Klub, a Miskolci Semmelweis Egészségügyi Nonprofit Kft valamint a Vakok és Gyengénlátók Megyei Szövetsége rendezik 15 én reggel fél kilenctől délután kettő óráig a megyei szövetség Jókai út 18 szám alatti épületében.

István Zsolt a klub soros elnöke elmondta, hogy a nemzetközi Lions mozgalom fő célkitűzése a vakok és gyengénlátók segítése, ezért kezdeményezte a lassan húsz éves miskolci klub a szűrést.

Sokat jelent nekik

Dr. Koleszár Lajos a MISEK orvos igazgatója felsorolta mi mindenre szűrnek 15-én: tüdő, bőrrák és szájüregi rákszürés, vércukor, vérnyomás és csontsűrűség mérés, hallásvizsgálat. A következő napon pedig a Térségi Diagnosztikai Szürőcentrumban 8-tól 12-ig ugyancsak ingynes tüdőszürést, nőgyógyászati rákszűrést, EKG vizsgálatot és – beutalóval – prosztata rákszűrést és laboratóriumi vizsgálatokat vehetnek igénybe a csökkentlátók és vakok.

Kiss László a megyei szövetség elnöke arról beszélt hogy számukra nagyon sokat jelent ez a szűrési lehetőség, hiszen nehezen oldható meg a vakok számára végigjárni a szűrési lehetőségeket egy rendelőintézetben sorra, vagy ráadásul még különféle időpontokban.

A megyében több mint ezer látássérültet tartanak nyilván: de nem mindenki a szövetség tagja. Ha valaki szeretne részt venni a szűrésen jó ha előtte felhivja a szövetség számát: 46/507077 a jobb ütemezhetőség miatt.

vissza