Miskolci szűrés Körömben

2014.11.29.

Az ország egyik legszegényebb településén járt a szemszűrő busz.

A Lions Klubok Magyarországi Szövetsége 2013. őszén kapott egy szemszűrő felszerelést tartalmazó szűrőbuszt német és francia testvérszervezeteiktől. A 46 magyarországi lions klub a busszal járja az országot, szemorvosok segítségével végez egész napos vizsgálatokat.

Tavaly, a busz üzembe helyezése után az eszközökkel történő első szűrések egyike Sajóecsegen történt, az Első Miskolci Lions Klub szervezésében.

Talán az ország egyik legszegényebb településére érkezett meg a busz november utolsó napjaiban. A jószolgálati eseményre az Első Miskolci Lions Klub szervezésében és az Abaújrakezdés Közhasznú Egyesület közreműködésével került sor. A partnerszervezet többségében Abaújban, de Borsod-Abaúj-Zemplén Megye leghátrányosabb településein is végez különböző tevékenységet, így egészségnapokat is lebonyolít.

A Körömben végzett, egész napos szűrés alkalmával összesen 39 felnőtt szemvizsgálatára került sor. 36 esetben került sor megállapításra, amelyből 14 esetben szürkehályog, 9 esetben zöldhályog gyanújával zárult a vizsgálat. Utóbbi esetekben talán pont a mostani szűrés során javasolt szakorvosi vizsgálat eredményeként állítható meg a látás további romlása. Az Abaújrakezdés segítségével és közreműködésével a szemszűrésen megjelent személyek eljuthatnak szakorvosi vizsgálatra, ahol a szükséges intézkedéseket - szemüveg felírása, beavatkozás - megteszik a szakorvosok.

vissza