Adomány vakvezető kutyáknak (videóval)

2014.12.11.

Negyedmillió forintnyi adományt kaptak a miskolci vakvezető kutyák. A pórázt, tápot és más hasznos kiegészítőket egy akció keretében az Első Miskolci Lions Klub a Baráthegyi Vakvezető Alapítvánnyal karöltve gyűjtötte.

Az adományokat a már kiképzett ebek kapták, legjobban a játékoknak és a jutalomfalatnak örültek.


Borcsa 5 éves, golden retriever vakvezető kutya. Három éve társa a mindennapokban Vida Zoltánnak. A sors furcsa fintora, hogy az eb jobb szemét egy daganat miatt a közelmúltban eltávolították. Ám ő így, látássérülten is tovább segíti gazdáját.


– Vakvezető kutyával az egész nagyon egyszerűvé válik. Az, hogy közlekedik az ember, hirtelen már nem is akkora kihívás, mert a kutya annyi mindenben tud segíteni, hogy én mindig azt szoktam mondani: kinyílik az ember számára a világ – mondja Vida Zoltán.
Magyarországon a látássérült emberek alig 1%-át segíti vakvezető kutya, pedig a vakoknak és gyengén látóknak nagyobb segítséget jelentenek a mindennapokban, mint bármelyik élettelen segédeszköz.
A Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolában tanult Borcsa is. Az alapítvány nyolc éve működik adományokból, ez idő alatt 13 kutyát képeztek ki és adtak át ingyen látássérült gazdájuknak.


A Lions szervezetek 1917 óta segítik és támogatják a látássérüléssel, vaksággal kapcsolatos eseményeket. Az Első Miskolci Lions Klub az elmúlt 23 év alatt száznál is több jószolgálati célt támogatott. Most harmadszorra gyűjtöttek a vakvezető kutyáknak pórázt, tápot és ápolószereket, negyed millió forint értékben.


Az adománygyűjtő akció tavasszal ismét folytatódik, egy érzékenyítő nappal egybekötött rendezvénnyel. Addig is mindkét szervezet várja a segítő szándékú emberek támogatását.

A video megtekinthető az alábbi linkre kattintva: 

http://minap.hu/cikkek/adomany-vakvezeto-kutyaknak

vissza