Interjú Koleszár Péterrel

2012.11.04.

Október a látás hónapja ebből az alkalomból beszélgetünk Koleszár Péterrel, az Első Miskolci Lions Klub titkárával, hiszen talán közismert, hogy a Lions mozgalom létrehozását a vakok és gyengénlátók segítése inspirálta.

Milyen programmal készültek, hogyan kapcsolódtak ehhez az országos kampányhoz?
Koleszár Péter: A sajtóban leginkább a látszerészek által szervezett programok voltak láthatóak, azonban a magyarországi Lions klubok az ország minden pontján is igyekeztek a Látás Hónapja alkalmából olyan programokat kínálni, amely a látással kapcsolatosak. A mi klubunk a hölgyeket tömörítő miskolci Lady Lions Klubbal közösen a Fehér Bot Napja alkalmából, – mely egy nemzetközi figyelemfelhívó esemény – szerveztünk egész napos szűrést a Vakok és Gyengénlátók helyi Egyesületénél. Itt a MISEK által biztosított egészségügyi szűrőbusz segítségével helyben elvégezték azokat a vizsgálatokat, amelyek a látássérült emberek számára nehezen elérhető. Ezen a napon közel 300 vizsgálatra került sor az Egyesület miskolci székhelyén, megkímélve az Egyesület tagjait az egészségügyi intézményben való várakozástól egy számukra ismert környezetben elvégezve a vizsgálatokat.

Hogyan kapcsolódnak az egyesülethez, mióta tart ez az együttműködés?
Koleszár Péter: A klub 20 éve történt megalakulása óta tartjuk a kapcsolatot a látásukban valamilyen fokon sérült embereket képviselő helyi szervezetekkel. Az évek során – a szervezet igényeit is szem előtt tartva – más-más formában rendszeresen igyekszünk segíteni munkájukat, azonban más vakokat segítő szervezeteket is igyekeztünk támogatni. Például a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványt is segítettük az elmúlt Lions évben 250 ezer forintos adománnyal. Ők az országban szinte egyedülálló módon végzik munkájukat, számos nehéz helyzetben lévő, látássérült emberen segítettek kutyáikkal.

Ön is foglalkozik kutyakiképzéssel, miben hasonlíthat egy vakvezető kutya képzése egy „hobbi” kutyakiképzéshez?
Koleszár Péter: Az egyik egy hobbi szintű elfoglaltság, míg a vakvezető kutyák képzése egy szakma. Érdekes látni, hogy adott esetben egy engedelmességi vizsga elérésén túl még mennyi mindenre taníthatóak meg ezek az állatok.

Melyek a legfőbb különbségek és mennyi idő kell egy vakvezető kutya kiképzéséhez?
Koleszár Péter: A vakvezető kutyák kiválasztásánál kezdődik, általában golden retriever és labrador retriever fajtákat használnak erre a célra. A legfontosabb, hogy teljesen egészséges legyen, származását ellenőrzik, különféle egészségügyi szűréseken megy át, ezek közül a gyakori diszplázia kiszűrése az egyik legfontosabb. Jelentős különbség a képzés időtartama, egy vakvezető kutya élete végéig tanul, ahogy összecsiszolódik gazdájával, újabb és újabb feladatoknak felel meg.

Milyen rendezvények előtt áll, milyen tervei vannak még erre az évre a klubnak?
Koleszár Péter: A legközelebbi akciónk egy Miskolc déli kapujában lévő nagyáruházban zajlik november első napjaiban, amikor a helyi állateledel boltba települünk ki és a céljaink bemutatásával igyekszünk támogatókat, természetbeni adományokat gyűjteni a kutyakiképző alapítvány számára. Ezt követően terveinkben szerepel, hogy a tavalyi nagysikerű Demjén koncert nyomán – melynek bevételéből jelentős támogatást tudtunk adni a rászorulóknak -, hasonló programot szervezünk. Hagyományos a karácsonyi adománygyűjtő teaosztás, melyet az idén is folytatunk.

Melyek a sajátosságai a miskolci Lions szerveződésnek, melyek amelyek eltérőek a többi hazai klubtól?
Koleszár Péter: Ami a legfontosabb és hangsúlyozottan odafigyelünk rá, hogy igyekszünk nem egyes embereket, hanem kisebb-nagyobb közösségeket segíteni, olyan támogatást nyújtani, amelynek hosszabb időn keresztül, minél többen veszik hasznát. Például többek által használható, kölcsönözhető eszközökre fordítandó támogatást nyújtani. Egyedülálló módon az országban Miskolcon alakult úgy, hogy férfi- és női klub működik. Rendkívül szorosan együtt dolgozunk a Lady Lions Klub Miskolc néven ismert női miskolci szerveződéssel. A legtöbb programot közösen valósítjuk meg, de vannak önálló, saját szervezésű akcióik is szép számmal. Így a két szervezet együtt erősíti a Lions mozgalmat.

Pap Gyula

Forrás:

http://www.boon.hu/interju-koleszar-peterrel-az-elso-miskolci-lions-klub-titkaraval/2116251

vissza