Vakok és gyengénlátók szüretelnek holnap Tokaj-Hegyalján

2013.10.19.

Vakok és gyengén látók szüretelhetnek szombaton a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken. A programot az Első Miskolci Lions Klub szervezi a Disznókő borászat szőlőjében.

Cikk megjelent:
HVG.hu - 2013. október 19.

Cikk elérhető:
http://hvg.hu/itthon/20131018_vakok_gyengenlatok_szuret_tokaj/

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége nyilvántartása szerint az országban több mint 40 ezren élnek súlyos látássérüléssel, de az összes látássérült száma - beleértve a gyengén látókat is - ennek csaknem háromszorosa.

Október 15-e a fehér bot napja és ez a hónap egyúttal a látás hónapja is, amikor a látássérültek problémáira igyekeznek felhívni az optikusok és civil szervezetek a társadalom figyelmét – mondta Barkóczi István, a klub elnöke.

A Lions mozgalom a látássérültek segítését tartja fő küldetésének, így a helyi klubok is szerveznek különböző eseményeket, hogy ráirányítsák a látók figyelmét a látássérültek nehézségeire.

Az Első Miskolci Lions Klub a tokaji Disznókő borászattal közösen világszinten is egyedülállónak számító programmal csatlakozik az esemény sorozathoz: vakoknak és gyengén látóknak szerveznek szüretet, a klub tagjai húsz látásában sérült ember segítségével takarítják be az idei termést.

A szőlőből a vendéglátó borászat tradicionális tokaji bort készít, amelyet a klub jótékonysági árverésen értékesít, a bevételből pedig a szüretben közreműködő vakok és látássérültek napi boldogulását elősegítő eszközöket vásárolnak.

vissza