• A Miskolci Lionsok a látás védelméért
  • Motivációs előadás a GYEKben
  • Ételosztás
  • Faültetés
  • Europa Forum, Birmingham
  • Yec 2015.
  • Ask1-tagavatás
  • Adomány Nyugat-Afrikába
  • Szolgálunk!
  • Szüret látássérültekkel

Demjénnel jótékonykodnak az oroszlánok

2012.06.06.

A Kossuth-díj átvétele óta első alkalommal lép fel Miskolcon Demjén Ferenc rock énekes, aki június 28-án a Miskolci Nemzeti Színház nyári színházában lép fel nagyzenekari kísérettel. A koncertet az Első Miskolci Lions Club és a Lady Lions Club közösen szervezi, a tiszta bevételt pedig jótékony célra fordítják.

A koncerttel kapcsolatban szerdán délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Barkóczi István, a koncert főtámogató FUX Zrt. vezetője elmondta, hogy miskolci üzletemberként érzékeli a társadalmi problémákat, ezért rendszeresen adakozik jótékony célokra. Mivel nem szociális szakember, így másokra, az Első Miskolci Lions Clubra bízza az erre a célra szánt pénzét, szabad felhasználásra. A jótékonysági koncerttel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez számára dupla öröm, mert egyrészt a rendezvény főtámogatója, másrészt pedig Demjén Ferenc a kedvenc zenésze.

Hajnal József, az Első Miskolci Lions Club elnöke elmondta, több éves múltra tekint vissza a kapcsolatuk a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületével. Fontosnak tartják, hogy segítsék őket, ezért a klub úgy döntött, meghívják Demjén Ferencet, és a rendezési költségek levonása után maradó tiszta bevételt az egyesületnek ajándékozzák különböző eszközök vásárlására. Magyarországon sajnos nem megoldott a vakok és gyengénlátók életminőség javítását szolgáló eszközök állami támogatása, sokan pedig nem tudják saját erőből ezeket megvenni, például digitális nagyítót. Az egyesület ilyen eszközöket vásárol majd a pénzből, és kölcsönbe adja ideiglenes használatra a rászorulóknak, továbbá meg is tanítják őket a használatukra.

Miért éppen Demjén Ferenc? – kérdezhetnék. Hajnal József utalt a közismert miskolci kötődésére, illetve elmondta, hogy ennek köszönhetően minden évben legalább egy koncertet ad városunkban. Ez adta az apropót a megkeresésére. A Kossuth-díj átadása óta ez lesz az első koncertje Miskolcon, ami minden bizonnyal tovább fokozza az érdeklődést. – Kölcsönös volt az egymásra találás – jellemezte a helyzetet Hajnal József.

– A tagok számára kölcsönzési céllal vásárlunk majd eszközöket. Erre azért van szükség, mivel Tb alapon csak a fehér bot támogatott, ezek a speciális, beszélő eszközök pedig 5-6-10-szer többe kerülnek a normálnál – magyarázta az adomány fontosságát Bukovenszkiné Borza Mária, a vakok és gyengénlátók egyesületének alelnöke, aki konkrét példákat is említett: beszélő vérnyomásmérő, vércukormérő, személy- és konyhamérleg, óra, „személyi titkár” – ami a mobiltelefon-funkciókban is van. A mobiltelefon a látássérültek számára pedig talán még fontosabb, mint a látóknak, hogy azonnal elérhető legyen számukra a segítség. Egy digitális nagyító például 60-70 ezer forint. – Bízunk benne, hogy a régi, elavult berendezéseket le tudjuk cserélni. Új eszközökre azért is szükség van, hogy információt tudjunk róla nyújtani az érdeklődőknek – magyarázta az alelnök.

Juhász Rita, a Lady Lions Club vezetője elmondta, hogy elkezdték a jegyek árusítását a színházban és a MÜHÁ-ban. Rövidesen a plakátok is megjelennek. Nagy érdeklődésre számítanak, mivel a Kossuth-díj átadása óta nem lépett fel Miskolcon Demjén Ferenc, akinek sok rajongója van a városban.

Cikk megjelent:
Minap.hu - 2012. június 6.

Cikk elérhető:
http://old.minap.hu/news.php?extend.54207.2

vissza